Przepis na lukier królewski (starczy na udekorowanie ok. 50-80 pierniczków, w zależności od wzorów).
Składniki:
- 250g cukru pudru
- 1 jajko (średniej wielkości)
- pół łyżeczki soku z cytryny
Jajko sparzyć przez 10 sekund w gotującej się wodzie. Rozbić i oddzielić żółtko od białka (żółtko nie będzie nam potrzebne, możemy je wykorzystać np. na kruche ciasteczka).
Cukier puder przesiać, dodać białko i sok z cytryny, wymieszać na wolnych obrotach przez chwilę mikserem (tylko do powstania jednolitej masy). Gotowy lukier (powinien być dosyć gęsty) przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką z małym otworem do robienia koronek (ja użyłam tylki Wilton'a nr 1). Udekorować pierniczki według uznania.
Jeżeli jakiś wzór Wam nie wyjdzie to odczekajcie chwilkę, lukier szybko twardnieje i można wtedy bez problemu "zdrapać" go nożykiem i spróbować na nowo je ozdobić.
Pamiętajcie, że jajko musi być koniecznie szybciej sparzone, ewentualnie możecie wykorzystać też białko w proszku, albo specjalne gotowe mieszanki do robienia lukru królewskiego (ale te akurat są ciężko dostępne w Polsce).
Niesamowicie cudowne... W życiu bym takich nie zrobiła...
OdpowiedzUsuńPiekne.
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale!
OdpowiedzUsuńPrzepiękne:)
OdpowiedzUsuńhmmm... jest specjalna tylka dekoracyjna do koronek? Czy to chodzi o tę z najmniejszym otworem? Pięknie je udekorowałaś, no żal za pupę ściska, że sama nie posiadam takich zdolności. CUDO!!!
OdpowiedzUsuńMeg to chodzi właśnie o tą najmniejszą (Wilton nr 1), kiedyś spotkałam się gdzieś z określeniem, że jest ona do robienia koronek i tak mi jakoś zostało ;P
UsuńDzięki! To chyba dam sobie jeszcze jedną szansę :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne!
OdpowiedzUsuńŚliczne! Zjeść takiego pierniczka to ogromna przyjemność!:)
OdpowiedzUsuńPiękne.
OdpowiedzUsuń