1 października 2012

JESIENNA TARTA

Od kilku dni mamy jesień, więc tym razem mam dla Was propozycję tarty typowo jesiennej... aromatycznej z chrupiącymi orzechami i naszymi wspaniałymi polskimi jabłkami. Bardzo prosta w wykonaniu, ciekawie się prezentuje, ale przede wszystkim jest smaczna :)



Przepis na dużą blachę o wymiarach 30x40cm (na tradycyjną okrągłą blachę do tarty potrzebować będziecie połowy składników).

Składniki na ciasto:
- 250g masła (ewentualnie dobrej margaryny)
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki przyprawy korzennej (ale takiej bez dodatku kakao!)
- 3 żółtka
- 1 łyżka śmietany
- szklanka posiekanych orzechów laskowych

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, formujemy kulę i zawijamy w folię spożywczą, wkładamy do lodówki na około godzinę.
Po tym czasie ciasto równo wykładamy na blachę (wcześniej posmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką) i nakłuwamy co kawałek widelcem.


Na wierzch:
- 4-5 jabłek
- 2 łyżki cukru wanilinowego

Z jabłek wycinamy gniazda nasienne i kroimy na plasterki, układamy na cieście. Na koniec jabłka posypujemy cukrem waniliowym.
Tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200'C, po czym zmniejszamy temperaturę do 180'C i pieczemy przez około 30 minut.



Orzechy laskowe z powodzeniem możemy zastąpić orzechami włoskimi albo migdałami, a jabłka innymi owocami, np. gruszkami, śliwkami, brzoskwiniami...


5 komentarzy:

  1. MMM prawdziwie jesienna tarta :) a jabłuszek teraz tyle... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada bardzo rustykalnie. Wlasnie na takie ciasta mam ochote jesienia...

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudownie i pewnie jeszcze lepiej smakuje?
    Prawdziwe jesienne słodkości :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. cieszy oko takie ciasto,dobrze się składa bo kupiłam w Lidlu spory zapas jabłek więc może się skuszę aby je zrobić.

    OdpowiedzUsuń