14 września 2012

CAKE POPS Z MOTYLKAMI

Cake Pops, albo po prostu ciasto na patyczkach. Rozsławiła je Bakerella. Jej książka "Cake Pops" pojawiła się nawet na liście bestselerów w Nowym Jorku.
A co to właściwie tak na prawdę jest? Robi się je praktycznie z każdego ciasta, dodaje się np. krem czekoladowy, albo serek żeby ciasto się skleiło. Uformowane kulki (ale można też inne kształty), nadziewa się na patyczki i macza się w czekoladzie, albo lukrze i dekoruje się na różne możliwe sposoby... tu mamy akurat duuuuże pole do popisu ;) , a przy robieniu ich z chęcią pomogą nam najmłodsi.
Ja dzisiaj przygotowałam Cake Pops czekoladowe z motylkami.



Przepis na ok. 18 sztuk.

Składniki na ciasto:
- 300g ciasta czekoladowego (może to być np. biszkopt czekoladowy, babka)
- 200g Nutelli
- 2-3 łyżki mleka

Ciasto kruszymy na małe kawałki, dodajemy Nutellę i mleko, wszystko mieszamy i formujemy kulę. Wkładamy ją do lodówki na ok. pół godziny. Wyciągamy i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (kładziemy je na papier do pieczenia, aby nie przykleiły się np. do talerza). Uformowane kulki wkładamy do lodówki.

Składniki na polewę:
- 150g czekolady
- łyżka oleju

Czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy w miseczce w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju. W roztopionej czekoladzie maczamy końcówkę patyczka (mogą być to patyczki do lizaków, albo do szaszłyków) i od razu wbijamy w kulkę (tak mniej więcej do połowy). Układamy lizaki na talerzu patyczkami do góry, i ponownie chłodzimy ok. 20 minut.
Po tym czasie, ponownie roztapiamy czekoladę, maczamy w niej Cake Pops i strząsamy nadmiar czekolady. Kładziemy na górę gotowego motylka i wbijamy np. w kawałek grubego kartonu, albo styropianu, ale możemy je też powkładać np. do wysokich szklanek (ale tak, żeby się nie dotykały). Schłodzić w lodówce.

A tutaj macie filmik, jak przygotowuje Cake Pops Bakerella.

4 komentarze: