Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 120g zimnego masła
- 2 żółtka
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta soli
Mąkę, cukier puder, kakao i sól wysypać na stolnicę dodać zimne masło i posiekać nożem, tak długo aż będzie w małych kawałkach. Następnie zrobić małe zagłębienie i dodać żółtka, śmietanę i jak najszybciej zagnieść. Uformować kulę i włożyć do zamrażalnika na ok. 20 minut.
Po tym czasie wyjąć ciasto i rozwałkować je na lekko podsypanej mąką stolnicy. Ciasto nawinąć na wałek i na nim przenieść je na blaszkę (szybciej formę trzeba wysmarować masłem i obsypać mąką). Wystające kawałki odcinamy (możemy z nich zrobić np. ciasteczka). Ciasto nakłuwamy co kawałek widelcem, kładziemy na górę papier do pieczenia i kładziemy fasolę na całości (dzięki temu tarta będzie równa i nic nam się nie wybrzuszy).
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 220'C, po czym zmniejszamy temperaturę do 180'C i pieczemy przez ok. 25 minut.
Składniki na krem:
- 200ml śmietany kremówki
- 300 g białej czekolady
- 400g borówki amerykańskiej
Śmietanę przelać do garnka i powoli podgrzewać, jak będzie już dosyć ciepła (ale nie ma się zagotować), dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy aż masa będzie jednolita, odstawiamy do wystygnięcia (na ok. 12 godzin). Jak masa będzie już chłodna i gęsta, przez chwilę ubijamy ją mikserem. Dodajemy połowę borówek do kremu, mieszamy i wykładamy na schłodzona tartę. Pozostałą część borówek wysypujemy na górę tarty.
Borówki możemy z powodzeniem zastąpić innymi owocami, np. truskawkami, malinami, bananami... wedle naszych upodobań :)
Przepysznie się prezentuje!:)
OdpowiedzUsuńszkoda mi, że borówki już się kończą. ale są jeszcze zapasy w zamrażarce :-)
OdpowiedzUsuń