22 listopada 2012

NAJLEPSZE MAŚLANE CIASTECZKA

Po opublikowaniu jakiś czas temu na blogu zdjęć z kaszubskimi ciasteczkami, dostałam bardzo dużo zapytań o przepis na te kruche ciastka. Trochę to trwało, bo ostatnio byłam zabiegana, ale w końcu jest i dzielę się nim z Wami :) .
Skąd mam ten przepis? Znalazłam go kiedyś w jakiś domowych zapiskach, trochę zmodyfikowałam i od tego czasu jak mają być ciasteczka maślane to tylko te. Smakują wyśmienicie bez żadnych dodatków, ale jak ktoś chce to można je np. polukrować, albo przyozdobić masą cukrową, jak ja to czasem robię na wyjątkowe okazje.



Przepis na ok. 32 ciasteczka o średnicy 7cm.

Składniki na ciasto:
- 200g zimnego masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 żółtko
- łyżka kwaśnej gęstej śmietany

Obie mąki i cukier puder przesiać na stolnicę, dodać żółtko, śmietanę i zimne masło. Masło posiekać nożem na drobne kawałki. Szybko zagnieść, uformować kulę i owinąć folią spożywczą, i na 30 minut włożyć do lodówki.
Po tym czasie wyjąć ciasto i rozwałkować je na lekko podsypanej mąką stolnicy, na ok. 5mm grubości. Powycinać kółka. Piec w nagrzanym piekarniku do temp. 180'C przez ok. 10-12 minut (do lekkiego zrumienienia się).

Ciasto to idealnie nadaje się też do robienia ciasteczek ze stempelkami, bo bardzo ładnie zachowuje swój kształt podczas pieczenia.
Pamiętajcie, że masło musi być zimne, prosto z lodówki. Nie powinno się też go długo ugniatać, bo kruche ciasto nie lubi temperatury rąk ;) .


3 komentarze:

  1. Wlasnie upieklam twoje ciasteczka i sa rewelacyjne!!!! Na niektore polozylam pare rodzynek i polalam czekolada, na inne orzeszka czy migdala. Wygladaja i smakuja super. Dzieki!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ciasteczka przypadły do gustu :) Ja sama często modyfikuję ten przepis dodając np. posiekanych orzechów albo dodaję 2 łyżeczki przyprawy korzennej, wtedy wychodzą smaczne ciasteczka korzenne, dużo delikatniejsze w smaku od tradycyjnych pierniczków.

      Usuń