Zostaliśmy mile zaskoczeni ilością oraz pomysłowością nadesłanych prac. Trzeba przyznać, że wybór był ogromnie trudny, dlatego też postanowiliśmy nagrodzić w sumie sześć przepisów, a nie tak jak początkowo zakładaliśmy tylko trzy.
A więc oto wyniki!!!
I miejsce
- półroczną prenumeratę miesięcznika Ciasta - sprawdzone przepisy
- wałek do mas cukrowych z ozdobną fakturą koszyczka
- zestaw 3 wycinaczy do tworzenia kwiatków z masy cukrowej
- publikację przepisu w miesięczniku Ciasta - sprawdzone przepisy
otrzymuje: Edyta Bracka za Tęczowy sernik na zimno
Składniki:
- opakowanie okrągłych biszkoptów,
- 800g waniliowego serka homogenizowanego,
- 200g śmietany kremówki (36%)
- 4-5 łyżek cukru pudru,
- 5 łyżeczek żelatyny,
- galaretki (po pół proszku z każdego opakowania) w kolorach: żółtym, pomarańczowym, czerwonym, fioletowym, niebieskim, zielonym
- owoce: jeżyny, jagody, białe winogrona, banan, morele, truskawki
Wykonanie:
Tortownicę wykładamy folią spożywczą i układamy na niej biszkopty.
Myjemy owoce i wysuszamy je. Truskawki kroimy na plasterki. Podobnie postępujemy z bananem, który skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Morele dzielimy na połówki.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę. Wsypujemy cukier puder i miksujemy partiami dodając serek homogenizowany. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Gdy przestygnie wlewamy ją do masy. Całość miksujemy. Gotową masę wylewamy na biszkopty.
Sernik „dzielimy” na 6 części. Delikatnie zaznaczamy je nożem na serowej masie. Odpowiednio układamy owoce lekko je wciskając. Sernik wkładamy do lodówki, aby stężał.
Po tym czasie (ok. 2h) część z bananami odgradzam od reszty delikatnie wciskając w sernik cieniutki plastikowy pasek-separator* (zgięty na kształt litery V oraz posmarowany masłem). Następnie wylewam tężejącą żółtą galaretkę** sporządzoną w 125 ml gorącej wody. Sernik wstawiam do lodówki. Gdy galaretka stężeje wyjmuję separator, wkładam do części z truskawkami i wlewam czerwoną galaretkę. Po stężeniu tej galaretki wkładam separator do części z jagodami i wlewam niebieską galaretkę. Na tym etapie w serniku mamy już gotowe trzy galaretki, które oddzielone są od siebie pustymi przestrzeniami. Miejsca te kolejno wypełniamy pozostałymi galaretkami. Separator nie będzie nam już potrzebny, ponieważ funkcję „oddzielającą” pełnią stężałe wcześniej galaretki. Ewentualnie, dla pewności, można użyć krótkiego paseczka i delikatnie wcisnąć go w sernik w miejscu łączenia się dwóch galaretek.
- opakowanie okrągłych biszkoptów,
- 800g waniliowego serka homogenizowanego,
- 200g śmietany kremówki (36%)
- 4-5 łyżek cukru pudru,
- 5 łyżeczek żelatyny,
- galaretki (po pół proszku z każdego opakowania) w kolorach: żółtym, pomarańczowym, czerwonym, fioletowym, niebieskim, zielonym
- owoce: jeżyny, jagody, białe winogrona, banan, morele, truskawki
Wykonanie:
Tortownicę wykładamy folią spożywczą i układamy na niej biszkopty.
Myjemy owoce i wysuszamy je. Truskawki kroimy na plasterki. Podobnie postępujemy z bananem, który skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Morele dzielimy na połówki.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę. Wsypujemy cukier puder i miksujemy partiami dodając serek homogenizowany. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Gdy przestygnie wlewamy ją do masy. Całość miksujemy. Gotową masę wylewamy na biszkopty.
Sernik „dzielimy” na 6 części. Delikatnie zaznaczamy je nożem na serowej masie. Odpowiednio układamy owoce lekko je wciskając. Sernik wkładamy do lodówki, aby stężał.
Po tym czasie (ok. 2h) część z bananami odgradzam od reszty delikatnie wciskając w sernik cieniutki plastikowy pasek-separator* (zgięty na kształt litery V oraz posmarowany masłem). Następnie wylewam tężejącą żółtą galaretkę** sporządzoną w 125 ml gorącej wody. Sernik wstawiam do lodówki. Gdy galaretka stężeje wyjmuję separator, wkładam do części z truskawkami i wlewam czerwoną galaretkę. Po stężeniu tej galaretki wkładam separator do części z jagodami i wlewam niebieską galaretkę. Na tym etapie w serniku mamy już gotowe trzy galaretki, które oddzielone są od siebie pustymi przestrzeniami. Miejsca te kolejno wypełniamy pozostałymi galaretkami. Separator nie będzie nam już potrzebny, ponieważ funkcję „oddzielającą” pełnią stężałe wcześniej galaretki. Ewentualnie, dla pewności, można użyć krótkiego paseczka i delikatnie wcisnąć go w sernik w miejscu łączenia się dwóch galaretek.
II miejsce
- silikonową foremkę do czekoladowych pralinek w kształcie gwiazdek
- zestaw do modelowania i wykrawania kwiatów kalii
- czteroczęściowy zestaw do wycinania ciastek i dekoracji z masy cukrowej, w kształcie misi
- publikację przepisu w miesięczniku Ciasta - sprawdzone przepisy
otrzymuje: Sylwia Ładyga za Orzeźwiający sernik na jojo z liczi i truskawkami
( tortownica 12 cm )
- ser biały wiaderkowy - 300 g
- żelatyna - 2 płaskie łyżki
- cukier puder - 60 g
- pianki jojo - 1 op
- galaretka malinowa - 2 op
- galaretka niebieska - 1 op
- truskawki - 100 g
- liczi ( w puszcze ) - 100 g
- świeża mięta - 1 pęczek
Sposób przyrządzenia :
1 galaretkę malinową rozpuszczamy w 1 pełnej szklance wody.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Tortownicę delikatnie natłuszczamy.
Na spodzie układamy pianki jojo ( jedna obok drugiej ).
Pomiędzy wtykamy listki świeżej mięty.
Zalewamy ( powoli! ) lekko tężejącą galaretką.
Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia!
Galaretkę niebieską rozpuszczamy we wrzątku ( 1 pełna szklanka wody ), dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Z przestudzonej i lekko tężejącej odlewamy 50 ml do osobnej miseczki.
Pozostałą częśc wlewamy do tortownicy na całkowicie stężałą malinową warstwę, wkładamy do lodówki.
Drugą malinową galaretkę rozrabiamy we wrzątku ( 1 pełna szklanka wody ), zostawiamy do ostudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w wrzątku, zostawiamy do przestudzenia.
W misce rozrabiamy ser z cukrem pudrem i przestudzoną żelatyną.
Dokładnie razem mieszamy do całkowitego rozpuszczenia składników.
6 łyżek odkładamy do osobnej miseczki.
Pozostałą masę wlewamy do tortownicy na całkowicie stężałą niebieską warstwę, wkładamy do lodówki.
Odłożoną resztę masy serowej mieszamy dokładnie z resztą niebieskiej galaretki i wylewamy do tortownicy na masę serową białą.
W czasie kiedy sernik się chłodzi bierzemy się za owoce.
Liczi odsączamy z zalewy ( jest bardzo smaczna , więc nie wylewajmy jej! )
Truskawki myjemy, zostawiamy z szypułkami i kroimy na 2 części.
Owocami dekorujemy sernik układając na przemian liczi obok truskawki.
Delikatnie zalewamy tężejącą różowa galaretką.
Wkładamy na kilka godzin do lodówki ( a najlepiej na noc! )
otrzymuje: Sylwia Ładyga za Orzeźwiający sernik na jojo z liczi i truskawkami
Składniki:
( tortownica 12 cm )
- ser biały wiaderkowy - 300 g
- żelatyna - 2 płaskie łyżki
- cukier puder - 60 g
- pianki jojo - 1 op
- galaretka malinowa - 2 op
- galaretka niebieska - 1 op
- truskawki - 100 g
- liczi ( w puszcze ) - 100 g
- świeża mięta - 1 pęczek
Sposób przyrządzenia :
1 galaretkę malinową rozpuszczamy w 1 pełnej szklance wody.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Tortownicę delikatnie natłuszczamy.
Na spodzie układamy pianki jojo ( jedna obok drugiej ).
Pomiędzy wtykamy listki świeżej mięty.
Zalewamy ( powoli! ) lekko tężejącą galaretką.
Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia!
Galaretkę niebieską rozpuszczamy we wrzątku ( 1 pełna szklanka wody ), dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Z przestudzonej i lekko tężejącej odlewamy 50 ml do osobnej miseczki.
Pozostałą częśc wlewamy do tortownicy na całkowicie stężałą malinową warstwę, wkładamy do lodówki.
Drugą malinową galaretkę rozrabiamy we wrzątku ( 1 pełna szklanka wody ), zostawiamy do ostudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w wrzątku, zostawiamy do przestudzenia.
W misce rozrabiamy ser z cukrem pudrem i przestudzoną żelatyną.
Dokładnie razem mieszamy do całkowitego rozpuszczenia składników.
6 łyżek odkładamy do osobnej miseczki.
Pozostałą masę wlewamy do tortownicy na całkowicie stężałą niebieską warstwę, wkładamy do lodówki.
Odłożoną resztę masy serowej mieszamy dokładnie z resztą niebieskiej galaretki i wylewamy do tortownicy na masę serową białą.
W czasie kiedy sernik się chłodzi bierzemy się za owoce.
Liczi odsączamy z zalewy ( jest bardzo smaczna , więc nie wylewajmy jej! )
Truskawki myjemy, zostawiamy z szypułkami i kroimy na 2 części.
Owocami dekorujemy sernik układając na przemian liczi obok truskawki.
Delikatnie zalewamy tężejącą różowa galaretką.
Wkładamy na kilka godzin do lodówki ( a najlepiej na noc! )
równorzędne cztery III miejsca
- zestaw metalowych foremek do samodzielnego stworzenia wozu ciągnionego przez dwa konie- zestaw 3 wycinaczy do masy cukrowej w kształcie motylków
- publikacja przepisu w miesięczniku Ciasta - sprawdzone przepisy (UWAGA! ze względu na słabą rozdzielczość nadesłanych zdjęć, przepisy te ukarzą się tylko wtedy kiedy osoby nagrodzone prześlą mi zdjęcie w rozdzielczości nie mniejszej niż 3MB, na adres torcikownia@gmail.com)
otrzymują:
- Katarzyna Kozioł za Sernik z owocową "czapą"
Składniki:
- 1 kg twarogu;
- 7 jaj;
- niepełna szklanka drobnego cukru;
- 1 i 1/4 szklanki mleka 3,2%;
- 200 g śmietany kremówki 36%;
- 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej;
- 60 g miękkiego masła;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 16 g cukru wanilinowego;
- kilka kropli aromatu waniliowego.
Dodatkowo:
- owoce: truskawki, maliny, borówki, czereśnie, porzeczki itd.
Przygotowanie:
Składniki wyjmij z lodówki wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, pozostały papier wypuść na zewnątrz tortownicy, aby ją dobrze uszczelnić.
Oddziel żółtka od białek do dwóch misek (żółtka do dużej miski). Białka odłóż, natomiast do żółtek dodaj wszystkie pozostałe składniki i miksuj na niskich obrotach, tylko do połączenia się składników, masa powinna być jednolita (będzie rzadka).
Piekarnik nagrzej do 170ºC.
Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę i delikatnie za pomocą szpatułki wmieszaj do masy serowej. Gotową masę serową wlej do przygotowanej tortownicy.
Sernik początkowo piecz około 20 minut w temperaturze 170ºC, następnie zmniejsz temperaturę do 150ºC i piecz około 70-80 minut. Gotowy sernik powinien być na wierzchu ścięty i sprężysty.
Wystudź w lekko uchylonym piekarniku (delikatnie opadnie). Po całkowitym ostudzeniu wstaw na całą noc do lodówki, aby odpowiednio stężał.
Podawaj ze świeżymi owocami. Można również oprószyć cukrem pudrem lub polać czekoladą.
- 1 kg twarogu;
- 7 jaj;
- niepełna szklanka drobnego cukru;
- 1 i 1/4 szklanki mleka 3,2%;
- 200 g śmietany kremówki 36%;
- 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej;
- 60 g miękkiego masła;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 16 g cukru wanilinowego;
- kilka kropli aromatu waniliowego.
Dodatkowo:
- owoce: truskawki, maliny, borówki, czereśnie, porzeczki itd.
Przygotowanie:
Składniki wyjmij z lodówki wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, pozostały papier wypuść na zewnątrz tortownicy, aby ją dobrze uszczelnić.
Oddziel żółtka od białek do dwóch misek (żółtka do dużej miski). Białka odłóż, natomiast do żółtek dodaj wszystkie pozostałe składniki i miksuj na niskich obrotach, tylko do połączenia się składników, masa powinna być jednolita (będzie rzadka).
Piekarnik nagrzej do 170ºC.
Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę i delikatnie za pomocą szpatułki wmieszaj do masy serowej. Gotową masę serową wlej do przygotowanej tortownicy.
Sernik początkowo piecz około 20 minut w temperaturze 170ºC, następnie zmniejsz temperaturę do 150ºC i piecz około 70-80 minut. Gotowy sernik powinien być na wierzchu ścięty i sprężysty.
Wystudź w lekko uchylonym piekarniku (delikatnie opadnie). Po całkowitym ostudzeniu wstaw na całą noc do lodówki, aby odpowiednio stężał.
Podawaj ze świeżymi owocami. Można również oprószyć cukrem pudrem lub polać czekoladą.
- Diana i Edyta Wronka za Tort Piknikowy
BISZKOPT:
Składniki:
- 4 jajka
- ½ szklanki cukru
- ¼ szklanki mąki
- ¼ szklanki gorzkiego kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielić żółtka od białek, cukier dodać po połowie do każdej miski. Ubić białka, potem żółtka. Wymieszać wszystko, dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao i ponownie dokładnie wymieszać. Przelać do dużej tortownicy i piec w temp. 180stopni przez ok. 20-30 minut.
KREM do środka:
Składniki:
- kostka masła
- 3 jajka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki gorzkiego kakao
Jajka z cukrem ubić na parze. Poczekać aż wystygną, wtedy powoli dodawać do roztartego masła (uważać, żeby masa się nie zważyła!). Po otrzymaniu gładkiej masy dodać kakao i ostrożnie wymieszać.
KREM na wierzch:
- ½ l śmietanki kremówki
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 i ½ łyżeczki żelatyny
- zielony barwnik spożywczy
Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem, następnie wstawić do lodówki . Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, poczekać aż wystygnie, następnie wmiksować w bitą śmietanę (powoli, żeby się nie zważyła). Dodać niewielką ilość zielonego barwnika spożywczego i dalej miksować. Dodać więcej, jeśli to potrzebne, do uzyskania oczekiwanego odcienia zieleni. Wstawić bitą śmietanę do lodówki i poczekać aż zesztywnieje.
Następnie nałożyć ją do rękawa cukierniczego z końcówką do robienia trawy (#233). Brzegi i wierzch tortu pokrywamy trawą, przykładając końcówkę do brzegu tortu a następnie odrywając ją szybko po wyciśnięciu niewielkiej ilości kremu.
DODATKOWO:
Składniki:
- 4 jajka
- ½ szklanki cukru
- ¼ szklanki mąki
- ¼ szklanki gorzkiego kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielić żółtka od białek, cukier dodać po połowie do każdej miski. Ubić białka, potem żółtka. Wymieszać wszystko, dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao i ponownie dokładnie wymieszać. Przelać do dużej tortownicy i piec w temp. 180stopni przez ok. 20-30 minut.
KREM do środka:
Składniki:
- kostka masła
- 3 jajka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki gorzkiego kakao
Jajka z cukrem ubić na parze. Poczekać aż wystygną, wtedy powoli dodawać do roztartego masła (uważać, żeby masa się nie zważyła!). Po otrzymaniu gładkiej masy dodać kakao i ostrożnie wymieszać.
KREM na wierzch:
- ½ l śmietanki kremówki
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 i ½ łyżeczki żelatyny
- zielony barwnik spożywczy
Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem, następnie wstawić do lodówki . Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, poczekać aż wystygnie, następnie wmiksować w bitą śmietanę (powoli, żeby się nie zważyła). Dodać niewielką ilość zielonego barwnika spożywczego i dalej miksować. Dodać więcej, jeśli to potrzebne, do uzyskania oczekiwanego odcienia zieleni. Wstawić bitą śmietanę do lodówki i poczekać aż zesztywnieje.
Następnie nałożyć ją do rękawa cukierniczego z końcówką do robienia trawy (#233). Brzegi i wierzch tortu pokrywamy trawą, przykładając końcówkę do brzegu tortu a następnie odrywając ją szybko po wyciśnięciu niewielkiej ilości kremu.
DODATKOWO:
- masa cukrowa w różnych kolorach
Na wierzch tortu kładziemy uprzednio zrobione: koc, figurki i jedzenie z różnobarwnej masy cukrowej.
Na wierzch tortu kładziemy uprzednio zrobione: koc, figurki i jedzenie z różnobarwnej masy cukrowej.
- Anula Wawrzyniak za Truskawki prosto z trawki
Składniki na ciasto:
- 450 g mrożonego brykietu ze szpinaku
- 250 g cukru
- 3 jajka
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanki mąki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem śmietanowy:
- 300 ml śmietany 36%
- 2 śmietan-fixy
- 2 łyżki cukru pudru
- 450 g mrożonego brykietu ze szpinaku
- 250 g cukru
- 3 jajka
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanki mąki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem śmietanowy:
- 300 ml śmietany 36%
- 2 śmietan-fixy
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- truskawki
Przygotowanie:
Szpinak rozmrażam i odciskam z nadmiaru wody.
Wbijam do miski jaja, dodaję cukier i miksuję na puszystą masę. Powoli dolewam olej i nadal miksuję. Do masy - wciąż ubijając - dosypuję na zmianę obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodaję szpinak i mieszam delikatnie drewnianą łyżką.
Ciasto piekę w tortownicy o średnicy ok. 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia: temperatura powinna wynosić 180 stopni Celsjusza, a czas pieczenia to ok. 50-60 minut (do suchego patyczka).
Studzę ciasto (z wierzchu jest raczej złote niż zielone, ale to... pozory).
W tym czasie ubijam śmietanę na sztywno, pod koniec dodając śmietan-fixy i cukier.
Z ciasta odcinam wierzch i kruszę go na drobinki. Na pozostałą część ciasta nakładam ubitą masę śmietanową. Wierzch zdobię okruszkami, dociskam je lekko, a na nich umieszczam truskawki.
- Izabela Drożdż za Kremową tartę na kruchym spodzie
Składniki :
- paczka ciastek kruchych, mogą być oblane czekoladą (300g)
- 80g roztopionego masła masła (podzielić na pół 200g masło i z tej połowy wziąć większą część)
- opakowanie serka mascarpone
- pół tubki mleczka słodzonego (może być zwykłe, kakaowe lub karmelowe)
- 200 g malin lub innych sezonowych owoców
- 50 ml wrzącej wody plus 2 łyżeczki żelatyny.
Przygotowanie:
Do wrzątku wsypujemy żelatynę, czekamy aż napęcznieje i mieszamy tak by rozpuścić całość.
Ciasta mielimy w malakserze i dodajemy masło. Moje ciastka były oblane czekoladą ale można dosypać też kakao by był intensywniejszy smak czekolady.
Wyścielamy kruchą masą spód brytfanki max 22 cm średnicy.
Miksujemy dobrze schłodzone mleczko skondensowane z mascarpone, osobno ubijamy śmietankę i łączymy całość z żelatyną miksując około 2 minut.
Wylewamy całość na kruchy spód dekorujemy owocami i chłodzimy minimum 2 godziny w lodówce. Przed podaniem można podsypać cukrem pudrem.
Wszystkim nagrodzonym gratuluję i proszę o przesłanie danych do wysyłki nagród na adres torcikownia@gmail.com .
gdzieś już to tęczowe ciasto wygrało jakiś konkurs. Ale w sumie się nie dziwię, bo jest super.
OdpowiedzUsuńgratulacje
Wspaniałe te ciasta :)
OdpowiedzUsuń