31 sierpnia 2012

GRZYB

Grzyb w lesie? A może to nie grzyb?



 Nie, nie... to jednak chyba tort?




A więc to tort... w kształcie grzyba, na biszkoptowym zielonym mchu i czarnym żuczkiem ulepionym z masy cukrowej :) .
Kapelusz to tradycyjny biszkopt, przełożony śmietaną z jagodami, a noga to po prostu blok czekoladowy odpowiednio uformowany.

... o dziwo wśród moich dzieci największym zainteresowaniem cieszył się żuczek, którego przekroili na pół, bo każdy chciał go zjeść ;P

A 6 września z samego rana spotkała mnie bardzo miła niespodzianka... otóż okazało się, że tort ten (który musiałam zabrać na sesję fotograficzną do lasu ;) ) wygrał w konkursie na "Tort Miesiąca Sierpień 2012". W samej wygranej niesamowite jest to, że zdjęcie tortu ukarze się w kalendarzu na 2013 rok.
Konkurs zorganizowała Tortownia.pl







13 komentarzy:

  1. Uwielbiam grzyby w słodkim wydaniu jest okazały:):):)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm ale piękny! i smakowity <3

    OdpowiedzUsuń
  3. A ten żuczek - jak żywy!!:D Świetny plener dla takiego tortu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj w takim grzybku to niejeden krasnal by zaszalał. Superaśny!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Werka rozbroiłaś mnie tym grzybem! :DDD
    super!!!
    mam nadzieje ze nie m€sialas daleko w las z nim jechac :D pomysl pierwsza klasa na zdjecie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję wszystkim za miłe komentarze :)
    Ania na szczęście ten las mam ok. 1km od domu, więc nie było tak źle :D

    OdpowiedzUsuń
  7. jak zabarwić biszkopt na zielono?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy dodać odrobinę barwnika spożywczego, np. w żelu i biszkopt będzie kolorowy.
      Zdecydowanie odradzam do barwienia używać barwników w płynie, bo są baaaardzo słabe.

      Usuń
    2. ale to przed upieczeniem? a co to za patyk przechodzi przez środek ?

      Usuń
    3. Tak, barwnik dodaje się do surowego ciasta. A ten patyk to wzmocnienie, żeby kapelusz grzyba się nie obsunął.

      Usuń
    4. ok jutro spróbuję go zrobić, nigdy nie robiłam jeszcze tortu z masy cukrowej, mam nadzieję że łatwo się ją rozprowadza na cieście.

      Usuń
  8. Jak upieklas biszkopt że był półokrągły?

    OdpowiedzUsuń