10 kwietnia 2022

SERNIK PISTACJOWY

Sernik pistacjowy, który jest wyjątkowo kremowy i delikatny, ale z wyraźnym smakiem pistacji.
Co najważniejsze jest bardzo prosty w wykonaniu, a największy w tym sekret to nic innego jak użycie naprawdę dobrych produktów i pieczenie w tzw. kąpieli wodnej :)


Przepis na tortownicę o średnicy 22 cm.

Składniki na spód ciasteczkowy:
- 180 g kruchych ciastek (można użyć ulubionych ciastek, ja spód zrobiłam na ciasteczkach owsianych)
- 50 g masła

Ciasteczka pokruszyć na tzw. piasek (można zrobić to w malakserze, lub tak jak ja włożyłam ciasteczka do woreczka strunowego i wałkiem do ciasta pokruszyłam je na piasek). Do pokruszonych ciastek dodać roztopione masło i połączyć. Powstałą masę przełożyć do tortownicy, starając się docisnąć spód i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 170'C przez ok. 12-15 minut, do momentu zrumienienia się.

Składniki na masę serową:
- 750 g twarogu trzykrotnie mielonego
- 200 g cukru
- 8 jajek
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć, ale ekstrakt naprawdę fajnie podbija smak)

Wszystkie składniki włożyć do misy i zmiksować na najmniejszych obrotach, aż masa będzie jednolita (masa nie może być napowietrzona, dlatego miksujemy tylko na najniższych obrotach).
Piekarnik nagrzewamy do temp. 160'C, a na dno piekarnika wstawiamy metalowe lub szklane żaroodporne naczynie (np. niewysoką miskę, garnek bez plastikowych rączek) do którego wlewamy ok. 1 litra zagotowanej wody (wlewamy dopiero co zagotowaną wodę, tak żeby woda ta miała jak najwyższą temperaturę).
Masę serową przekładamy na upieczony spód w tortownicy i wkładamy do piekarnika (tortownicę z sernikiem kładziemy na kratce od piekarnika, która będzie nad naczyniem z zagotowaną wodą). Pieczemy sernik przez 50 minut w temp. 160'C. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale sernika nie wyciągamy z niego, ani nie uchylamy drzwiczek. Sernik zostawiamy w zamkniętym piekarniku na minimum 3 godziny (ja najczęściej sernik ten piekę wieczorem i wyciągam go dopiero rano).
Wystudzony sernik chłodzimy w lodówce (sernik ten jest najsmaczniejszy jak jest właśnie porządnie schłodzony). 

Do dekoracji sernika użyłam kremu pistacjowego (Królowa Pistacji Pi-NUTS). Kremem posmarowałam górę sernika, a na wierzch posypałam posiekanymi pistacjami niesolonymi oraz suszonymi płatkami róży.

Wysokiej jakości pasty pistacjowe i waniliowe, oraz wiele innych produktów do wypieków, znajdziecie w sklepie Torcikowni - www.torcikownia.com
Linki do konkretnych produktów są umieszone również w opisie przepisu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz