30 grudnia 2014

SZAMPAŃSKIE BABECZKI

Delikatne, a zarazem ciekawe w smaku Szampańskie Babeczki z wanilią. Idealne na sylwestrową noc i inne wyjątkowe okazje.




Przepis na 12-14 babeczek.

Składniki na ciasto:
- 200 g mąki
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 100 ml oleju
- 100 ml szampana
- nasiona wanilii z połowy laski
- łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem do białości, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, nasiona wanilii, olej i szampan. Wszystko miksujemy do połączenia składników w gładką masę. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta łącząc całość delikatnie mieszając. Nakładamy do papilotek na babeczki, do połowy ich wysokości. Pieczemy około 20-25 minut, w temperaturze 180'C.

Składniki na krem:
- 400 g serka mascarpone
- 50 g cukru pudru
- 3 łyżki szampana
- nasiona wanilii z połowy laski

Do dekoracji:
- srebrny maczek cukrowy

Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, szampanem i nasionami wanilii do połączenia w jednolitą masę. Krem nakładamy do worka dekoratorskiego z tylką w dużą gwiazdkę i wyciskamy go na wystudzone babeczki. Na koniec posypujemy srebrnym maczkiem cukrowym.


1 komentarz:

  1. Musiały smakować wyjątkowo, zapiszę sobie ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń