10 lipca 2012

NIEBIAŃSKO MIGDAŁOWE RÓŻE

Dzisiaj przyszedł czas na kolejny przepis... na wyjątkowe migdałowe cupcakes, z błękitnymi różami.  Wbrew pozorom są one bardzo proste w wykonaniu, a przy tym też efektowne :) .




Przepis na ok. 12 babeczek o średnicy 5cm.

Składniki na ciasto:
- 150g mąki pszennej
- 100g zmielonych migdałów
- 120g drobnego cukru
- 1 duże jajko
- 2 łyżki ekstraktu migdałowego
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki masła (roztopionego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie suche składniki wymieszać w jednej misce (mąkę, zmielone migdały, cukier, proszek do pieczenia).
W drugiej misce roztrzepać jajko i dodać mokre składniki (mleko, roztopione masło, ekstrakt migdałowy).
Połączyć suche i mokre składniki, najlepiej widelcem tylko tyle aby się połączyły (odradzam używanie miksera,
bo za dokładnie wymiesza). Ciasto wyłożyć łyżką do papilotek, do 3/4 wysokości. Piec w temp. 180'C
przez ok. 20-25 min.


Po upieczeniu i wystudzeniu babeczek, pora na przygotowanie niebiańskiego kremu ;) .

Składniki na krem:
- 200g serka mascarpone
- 100g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki amaretto
- niebieski barwnik

Masło zmiksować z cukrem pudrem i amaretto na puch. Powoli partiami dodawać serek mascarpone i przez chwile miksować. Dodać odrobinę niebieskiego barwnika i dobrze wymieszać. Odłożyć do drugiej miski ok. 3/4 kremu,
a do tej małej części co pozostała dodać jeszcze barwnika niebieskiego, tak żeby kolor był ciemniejszy. Do worka dekoratorskiego włożyć tylkę z dużą gwiazdką. Nałożyć do środka ciemniejszy krem i rozprowadzić go równo po ściankach worka. Następnie do środka wkładamy jaśniejszy krem. Wyciskamy go na wystudzone babeczki.
Żeby wyszedł wzór róży, wyciskanie trzeba zacząć od środka babeczki i ruchem okrężnym kierować w lewo (odwrotnie niż wskazówki zegara).

Film instruktażowy gdzie jest pokazane dokładnie o co chodzi z tym odpowiednim umieszczeniem kremu w worku dekoratorskim, żeby wyszły ładne dwukolorowe róże.
Serek mascarpone ma to do siebie, że lubi się zważyć, dlatego ważne jest to aby masło i serek było w takiej samej temperaturze.


17 komentarzy:

  1. Wyglądają przepięknie! No i jeszcze smak migdałów!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, efekt jest oszałamiający!

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne:) Super, że dołączyłaś filmik instruktażowy. Jaki numer tylki użyłaś do kremu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) . Ja do robienia róż używałam tylki Wiltona 2D, ta kobieta z filmiku używała tylki 1M i też wyszły. Generalnie można użyć innych tylek, ale ważne jest to aby miały głębsze wycięcia i nie mogą mieć ich też za dużo. Próbowałam kiedyś zrobić róże z 2C i już nie wychodzą, właśnie ze względu na dużą ilość wycięć (2D ma 6, 1M też ma 6, a już 2C ma 10).

      Usuń
  4. Wspaniałe są! ja to nawet nie umiem nałożyć kremu w najprostszy sposób!

    OdpowiedzUsuń
  5. Swoje tylki zamawiasz przez internet?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak zamawiam przez internet (tylko tylki Wiltona), bo niestety to co czasem można spotkać w niektórych sklepach, to jakieś marne chińskie podróbki :/ . Do prostego dekorowania może i się przydadzą, ale jak chcesz zrobić coś bardziej efektownego to niestety, ale trzeba trochę zainwestować :) .

      Usuń
  6. właśnie zrobiłam ten krem i chcialam sprobowac zrobic takie roze niestety krem wyszedl rzadki i nie dalo sie nic nim formowac :( jaka moze byc tego przyczyna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może to wina serka? Ja używam tylko mascarpone firmy PIĄTNICA, bo zawsze jest gęsty i nie podchodzi wodą.
      A używała Pani prawdziwego masła 82%? Bo czasem te miksy, niby masła, mają mniej tłuszczu i z nich kremy wychodzą takie jakieś dziwne i rzadkie :/
      I jeszcze jedno, używała Pani barwnika i jakiego (tzn. w proszku, żelu, płynie)? Najgorsze są te w płynie, bo bardzo słabo barwią i właśnie rozrzedzają masy i kremy.

      Usuń
  7. serek kupilam w biedronce bo nigdzie indziej nie moglam dostac firmy: sottile gusto a masło 82 %...barwnik mialam w płynie jednak biała masa bez barwienia też nie była idealnej gładkiej konsystencji. Chciałabym zrobić tort z ładnym wzorem i żeby był pokryty własnie kremem ładnie na gładko wygładzonym i myślalam ze ten się nada dlatego zrobiłam na razie na babeczki żeby zobaczyc czy bedzie dobry do takiego dekorowania. Bo zwykły krem maślany z masłem i samym cukrem pudrem nie jest dla mnie zbyt dobry. Ten w smaku jest świetny jednak nie wiem co zrobić żeby był lepszej gładkiej i zwartej konsystencji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Magdo nie jestem pewna, ale może to mogła być wina jednak tego serka, a dodatkowo barwnik jeszcze rozrzedził krem. Ja osobiście krem ten robiłam już niejednokrotnie i zawsze mi wychodził (mascarpone, którego ja używam jest bardzo gęsty i ma zwartą konsystencję).
      Można byłoby spróbować dodać więcej masła, jeżeli właśnie serek jest rzadszy.
      Bardzo dobrym kremem np. na babeczki, ale również do przełożenia i udekorowania tortu jest krem ze śmietany kremówki i czekolady:
      - 100ml śmietany 30%
      - 200g czekolady (gorzka, albo mleczna)
      Śmietanę podgrzewamy (najwygodniej w kąpieli wodnej, aby się nie przypaliło), wkładamy połamana czekoladę i mieszamy tak długo, aż się rozpuści, a masa będzie miała jednolitą konsystencję. Odstawiamy do schłodzenia, po czym przez chwilę miksujemy i mamy gotowy pyszny krem.

      Usuń
  8. genialne są te ciasteczka :)
    mam też bloga z ciastami i ciasteczkami
    jak będziesz miała czas to zajrzyj
    http://www.mozilla.com/pl/firefox/central/

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam kupiłam ostatnio tylke 2d i gdy robię np., róże z kremu - robią się dziury w tym kremie,prześwity...jaka może być tego przyczyna?

    OdpowiedzUsuń