2 marca 2015

TORT KASZUBSKI NA EXPO SWEET 2015

W dniach 22-25 lutego 2015 roku, w Warszawie odbyły się największe w Polsce targi branży cukierniczej, piekarskiej i lodziarskiej. Podczas targów odbywał się Międzynarodowy Konkurs - Wystawa Tortów Okolicznościowych Expo Sweet 2015. Miałam przyjemność uczestniczyć w tym konkursie reprezentując Piekarnię i Cukiernię Bernarda i Jacka Jarzębińskich z Kościerzyny, w której na co dzień pracuję jako dekoratorka.

W konkursie wystawiono w sumie 22 niezwykłe i przepiękne prace. Tort wykonany przeze mnie zajął II miejsce, zdobywając srebrny medal Expo Sweet 2015.



W skład międzynarodowego jury wchodziły:
- Małgorzata Weber (Mistrz Cukiernictwa i Karmelarstwa, autorka pierwszych w Polsce podręczników cukierniczego dekorowania artystycznego oraz wielu artykułów i instruktaży w prasie branżowej)
- Iga Sarzyńska (właścicielka Pracowni Artystycznej Sarzyński w Kazimierzu Dolnym, zwyciężczyni Konkursu Torów Okolicznościowych Expo Sweet 2013)
- Agnieszka Strzelecka (właścicielka pracowni Kraina Ciast i Tortów z Hrubieszowa, zwyciężczyni Konkursu Tortów Okolicznościowych Expo Sweet 2014)
- Merle Ehrbach (z Meriton Hotels Tallinn w Estonii)
- Ruta Siusiene (prezes litewskiego Stowarzyszenia Cukierników)
- Caroline Ruzariro - Chidzomba (szefowa i instruktorka w DMC Hotel Training Centre w Zimbabwe)

Torty biorące udział w konkursie miały nawiązywać do stroju, który podczas wystawy wisiał na manekinie obok tortu. Jako, że pochodzę z Kaszub, nie wyobrażałam sobie innego stroju, jak tylko kaszubski. Tak więc tort, który wykonałam nawiązywał do przepięknych motywów z haftów kaszubskich.
Dolne piętro zrobione zostało na wzór plisowanej spódnicy w tradycyjnym dla Kaszub chabrowym kolorze, powykańczane czarnymi lamówkami (wszystko wykonane z masy cukrowej). Kolejne piętro to namalowane motywy z haftów kaszubskich, m.in. palmety, tulipany, róże, niezapominajki, pszczółki, pawie oczka, pąki, liście, wisienki i wąsy. Pomiędzy piętrami umiejscowiłam jadalną koronkę. Na piętrze ze złotą lamówką również znalazły się charakterystyczne motywy z haftów kaszubskich. Na torcie znalazły się chabry z masy cukrowej, a całość zwieńcza kopuła, gdzie na dole są czerwone cukrowe kule nawiązujące do korali, oraz kwiaty zaczerpnięte z wianka na manekinie (chabry, maki i stokrotki).














W tym miejscu chciałam podziękować:
- Panu Bernardowi i Jackowi Jarzębińskim za możliwość uczestniczenia w konkursie
- Fotografii Jolanty Bork za przepiękne zdjęcia
- Marysi z Art Craft Design- Manufacture za wszelkie pomocne rady
- Pani Anicie za to, że nawet o północy była na moje zawołanie :)
- Pani Ali za możliwość wypożyczenia pięknego stroju kaszubskiego
- mojemu ANIOŁOWI za ogromną wiarę we mnie, oraz trzymanie kciuków w czasie kiedy były ogłaszane wyniki (swojej rodzinie nie pozwoliła zjeść obiadu bo musieli trzymać kciuki :) )
- mojemu wspaniałemu i niezawodnemu tortowemu Babińcowi za wszystkie wspaniałe słowa i wiarę we mnie
- Kindze, która w kilka sekund po ogłoszeniu wyników, poinformowała pół świata, że mam srebro ;) (kochana tych Waszych okrzyków i pisków nigdy nie zapomnę :) )
- mojemu największemu krytykowi (prywatnie mojemu mężowi) za to, że mimo wszystko mobilizował mnie do działania; za to że znosił moje humory w tych ostatnich dniach przed konkursem, jak i w trakcie jego trwania (tak wiem, że byłam nieznośna ;) )
- oraz tym wszystkim, których nie wymieniłam, a wierzyli we mnie i trzymali kciuki :)

DZIĘKUJĘ!!!













13 komentarzy:

  1. Wow! niesamowity tort, przepiękny. Gratuluję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest osiągnięcie, marzenie, moje Gratulacje, jesteś niesamowicie zdolna !

    OdpowiedzUsuń
  3. O matko, jakie CUDO!!! Nie każdy ma taką zdolną rękę! :) Gratuluję!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jest cudowny!! Serdecznie gratuluję :)!

    OdpowiedzUsuń
  5. jest fenomenalny :)
    Ogromne Gratulacje !!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Perfekcyjny w każdym calu, cudowny !!! Ogromne gratulacje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fenomenalny tort, gratulacje! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję wszystkim za miłe komentarze :)
    Pozdrawiam
    Weronika

    OdpowiedzUsuń
  9. Nagroda zasłużona, bo tort przepiękny. Szkoda tylko, że fondant nie smakuje tak, jak wygląda ;-)

    OdpowiedzUsuń