Tort z krówkami.
Figurki ulepione z masy cukrowej. Na boku tortu cukrowy płotek i trawa.
Zrobiony został na 4-te urodzinki Hani.
27 października 2012
26 października 2012
CAKE POPS NA HALLOWEEN
Za kilka dni będziemy mieli Halloween, które jest coraz bardziej popularne w Polsce. Dlatego tym razem mam dla Was propozycję zrobienia ciasteczkowych lizaków właśnie z tym motywem. Będą to pomarańczowe dynie, zabawne duszki, straszne wiedźmy, potworne zombi oraz wyłupiaste oczy.
Przepis na ciasto podstawowe znajdziecie tutaj.
Natomiast do udekorowania lizaków będziecie potrzebować:
- ok. 100g białej masy cukrowej
- ok. 50g czarnej masy cukrowej
- barwniki spożywcze: pomarańczowy, czerwony, zielony, niebieski
- czekoladową posypkę
- czarny pisak spożywczy
Najlepiej dzień szybciej przygotować sobie poszczególne elementy.
Z białej masy cukrowej oderwać trzy niewielkie kawałki i zabarwić je na pomarańczowo, czerwono, zielono i niebiesko.
- ogonki dyni formujemy z zielonej masy cukrowej
- wielkie oczy lepimy z niebieskiej masy, a na środek kładziemy kółka z czarnej
- oczy zombi lepimy z czerwonej masy, a później malujemy środek czarnym pisakiem spożywczym
- kapelusze wiedźmy lepimy z czarnej masy, dekorując je pomarańczowym paskiem
- oczy wiedźmy robimy z białej masy cukrowej z pomalowanym środkiem na czarno pisakiem spożywczym
- włosy wiedźmy to rozwałkowana masa cukrowa, poprzecinana nożem (kolor fioletowy uzyskamy mieszając pozostałą masę niebieską i pomarańczową)
Składniki na polewę
- 200g białej czekolady
- dwie łyżki oleju
- barwniki spożywcze: pomarańczowy i zielony
Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju. Następnie w uformowane wcześniej lizaki (na zombi lepimy walce) wbijamy patyczki zamoczone w czekoladzie. Schładzamy ok. 20min. Po tym czasie polewę podgrzewamy i dzielimy na trzy części (jedna ma być większa), jedną pozostawiamy białą, do drugiej dodajemy odrobinę pomarańczowego barwnika, a do trzeciej (tej największej) dajemy zielony barwnik.
Przepis na ciasto podstawowe znajdziecie tutaj.
Natomiast do udekorowania lizaków będziecie potrzebować:
- ok. 100g białej masy cukrowej
- ok. 50g czarnej masy cukrowej
- barwniki spożywcze: pomarańczowy, czerwony, zielony, niebieski
- czekoladową posypkę
- czarny pisak spożywczy
Najlepiej dzień szybciej przygotować sobie poszczególne elementy.
Z białej masy cukrowej oderwać trzy niewielkie kawałki i zabarwić je na pomarańczowo, czerwono, zielono i niebiesko.
- ogonki dyni formujemy z zielonej masy cukrowej
- wielkie oczy lepimy z niebieskiej masy, a na środek kładziemy kółka z czarnej
- oczy zombi lepimy z czerwonej masy, a później malujemy środek czarnym pisakiem spożywczym
- kapelusze wiedźmy lepimy z czarnej masy, dekorując je pomarańczowym paskiem
- oczy wiedźmy robimy z białej masy cukrowej z pomalowanym środkiem na czarno pisakiem spożywczym
- włosy wiedźmy to rozwałkowana masa cukrowa, poprzecinana nożem (kolor fioletowy uzyskamy mieszając pozostałą masę niebieską i pomarańczową)
Składniki na polewę
- 200g białej czekolady
- dwie łyżki oleju
- barwniki spożywcze: pomarańczowy i zielony
Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju. Następnie w uformowane wcześniej lizaki (na zombi lepimy walce) wbijamy patyczki zamoczone w czekoladzie. Schładzamy ok. 20min. Po tym czasie polewę podgrzewamy i dzielimy na trzy części (jedna ma być większa), jedną pozostawiamy białą, do drugiej dodajemy odrobinę pomarańczowego barwnika, a do trzeciej (tej największej) dajemy zielony barwnik.
DYNIE - lizaki moczymy w pomarańczowej polewie, na górę kładziemy zielony ogonek (póki polewa nie jest jeszcze twarda); jak skorupka stwardnieje czarnym pisakiem spożywczym malujemy oczy i buzię
DUSZKI - z rozwałkowanej białej masy cukrowej wycinamy duże kółka (u mnie wyszły o średnicy 10cm), nakładamy na Cake Pops, formujemy i czarnym pisakiem malujemy oczy i buzię
WIEDŹMY - lizaki maczamy w zielonej polewie, przyklejamy włosy, kapelusz i oczy, a jak polewa zastygnie malujemy usta pisakiem spożywczym
ZOMBI - maczamy lizaki w zielonej masie, na górę sypiemy posypkę czekoladową, przyklejamy oczy (póki polewa jeszcze nie zastygła), później malujemy usta
OCZY - maczamy w białej polewie i przyklejamy duże oczy, jak polewa zastygnie malujemy pędzelkiem żyłki czerwonym barwnikiem rozpuszczonym w spirytusie
22 października 2012
LALECZKA NA TOPSY TURVY
Kilka dni temu moja córcia Ala skończyła 6 lat. Z tej okazji oczywiście musiał być tort, ale chciałam żeby był inny niż do tej pory miałam okazję robić... i w ten oto sposób powstał mój pierwszy "topsy turvy", albo inaczej "krzywy tort".
Ala już od jakiegoś czasu mówiła mi, że chciałaby tort z lalką... więc na torcie usiadła sobie laleczka ulepiona z masy cukrowej.
MYSZKA MIKI I PLUTO
Tort z Myszką Miki i Plutem.
Figurki ulepione z masy cukrowej. Na dole żółty pasek z masy fakturowanej w spirale.
Zrobiony został na drugie urodzinki Bartka.
Figurki ulepione z masy cukrowej. Na dole żółty pasek z masy fakturowanej w spirale.
Zrobiony został na drugie urodzinki Bartka.
20 października 2012
18 października 2012
SŁONECZKA
Dzisiaj właśnie mija rok, jak zrobiłam pierwsze cupcakes. Były to babeczki z buźkami Smerfów zrobione na urodziny mojej córki do przedszkola, zamiast tradycyjnych cukierków (zdjęcia tutaj).
No i właśnie są jej 6-te urodziny, a że grupa przedszkolna tym razem nazywa się "Słoneczka" to na babeczkach nie mogło być inaczej i powstały marcepanowe słoneczka na niebieskim kremowym niebie. Natomiast dla pań moja Ala zażyczyła sobie babeczki z serduszkiem :)
No i właśnie są jej 6-te urodziny, a że grupa przedszkolna tym razem nazywa się "Słoneczka" to na babeczkach nie mogło być inaczej i powstały marcepanowe słoneczka na niebieskim kremowym niebie. Natomiast dla pań moja Ala zażyczyła sobie babeczki z serduszkiem :)
13 października 2012
1 października 2012
JESIENNA TARTA
Od kilku dni mamy jesień, więc tym razem mam dla Was propozycję tarty typowo jesiennej... aromatycznej z chrupiącymi orzechami i naszymi wspaniałymi polskimi jabłkami. Bardzo prosta w wykonaniu, ciekawie się prezentuje, ale przede wszystkim jest smaczna :)
Przepis na dużą blachę o wymiarach 30x40cm (na tradycyjną okrągłą blachę do tarty potrzebować będziecie połowy składników).
Składniki na ciasto:
- 250g masła (ewentualnie dobrej margaryny)
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki przyprawy korzennej (ale takiej bez dodatku kakao!)
- 3 żółtka
- 1 łyżka śmietany
- szklanka posiekanych orzechów laskowych
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, formujemy kulę i zawijamy w folię spożywczą, wkładamy do lodówki na około godzinę.
Po tym czasie ciasto równo wykładamy na blachę (wcześniej posmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką) i nakłuwamy co kawałek widelcem.
Na wierzch:
- 4-5 jabłek
- 2 łyżki cukru wanilinowego
Z jabłek wycinamy gniazda nasienne i kroimy na plasterki, układamy na cieście. Na koniec jabłka posypujemy cukrem waniliowym.
Tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200'C, po czym zmniejszamy temperaturę do 180'C i pieczemy przez około 30 minut.
Orzechy laskowe z powodzeniem możemy zastąpić orzechami włoskimi albo migdałami, a jabłka innymi owocami, np. gruszkami, śliwkami, brzoskwiniami...
Przepis na dużą blachę o wymiarach 30x40cm (na tradycyjną okrągłą blachę do tarty potrzebować będziecie połowy składników).
Składniki na ciasto:
- 250g masła (ewentualnie dobrej margaryny)
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki przyprawy korzennej (ale takiej bez dodatku kakao!)
- 3 żółtka
- 1 łyżka śmietany
- szklanka posiekanych orzechów laskowych
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, formujemy kulę i zawijamy w folię spożywczą, wkładamy do lodówki na około godzinę.
Po tym czasie ciasto równo wykładamy na blachę (wcześniej posmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką) i nakłuwamy co kawałek widelcem.
Na wierzch:
- 4-5 jabłek
- 2 łyżki cukru wanilinowego
Z jabłek wycinamy gniazda nasienne i kroimy na plasterki, układamy na cieście. Na koniec jabłka posypujemy cukrem waniliowym.
Tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200'C, po czym zmniejszamy temperaturę do 180'C i pieczemy przez około 30 minut.
Orzechy laskowe z powodzeniem możemy zastąpić orzechami włoskimi albo migdałami, a jabłka innymi owocami, np. gruszkami, śliwkami, brzoskwiniami...
Subskrybuj:
Posty (Atom)