Jeden z ciekawszych smakowo tortów jaki kiedykolwiek robiłam... połączenie czekolady, nutelli, orzechów włoskich, słodkich fig, solonego karmelu i delikatnego mascarpone z wanilią... to coś co zdecydowanie polecam.
Dzięki nutelli ciasto jest wyjątkowo czekoladowe i wilgotne, słodycz karmelizowanych fig przełamana delikatnym serkiem mascarpone, a całość uzupełnia solony karmel. Mimo, że tort jest trochę pracochłonny, to naprawdę warto go zrobić.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm (użyłam takiej o wysokości 10 cm, ale można w mniejszej i wtedy trzeba ciasto podzielić na dwie części).
Składniki na ciasto czekoladowo - orzechowe:
- 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej
- 7 jajek
- 180 g masła
- 250 g cukru
- 220 g nutelli
- 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich
- 6 łyżek mleka
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać nutellę, ciągle ucierając. Do masy dodawać po jednym żółtku i nadal ucierać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i posiekane orzechy oraz mleko. Wymieszać do połączenia się składników.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.
Masę przelać do formy, piec w temperaturze 170'C przez ok. 50 minut (do tzw. suchego patyka).
Po upieczeniu wystudzić i przekroić ciasto na cztery blaty.
Składniki na karmelizowane figi:
- 6 świeżych fig
- 150 g cukru
- sok z połowy cytryny
Figi pokroić na średniej wielkości kostki, wrzucić na patelnię razem z cukrem i sokiem z cytryny. Na małym ogniu smażyć je przez ok. 30 minut, aż do momentu jak powstały syrop z figami będzie koloru złotego.
Krem z mascarpone i wanilią:
- 250 ml śmietany 30%
- 500 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- laska wanilii
Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać nasiona z laski wanilli. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i wymieszać tylko do połączenia się składników.
Dodatkowo:
- 4-5 świeżych fig do dekoracji
- garść orzechów włoskich
- solony karmel (przepis znajdziecie
TUTAJ)
Wykonanie
Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, przesmarować go 1/3 karmelizowanych fig. Na wierzch wyłożyć 1/3 część kremu z mascarpone. Przykryć drugim blatem ciasta, który również przesmarować figami oraz wyłożyć krem. Tak samo zrobić z trzecim blatem. Całość przykryć czwartym blatem ciasta, który polać kilkoma łyżkami solonego karmelu, posypać orzechami i udekorować figami.