Przepis na ok. 25 ciasteczek (w zależności od wielkości).
Składniki:
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 300 g mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- łyżka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Dodatkowo:
- posypka cukrowa w drobne serduszka
Masło miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy żółtka, obie mąki, ekstrakt z wanilii i szczyptę soli. Mieszamy do połączenia się składników.
Łyżeczką nabieramy porcję ciasta wielkości orzecha włoskiego. Formujemy ciasteczka o grubości ok. 8mm i obtaczamy je w cukrowych serduszkach. Układamy je na pergaminie i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie pieczemy je w nagrzanym piekarniku do temperatury 180'C i pieczemy przez 8 minut (między ciastkami należy zachować odstęp, ponieważ podczas pieczenia trochę się powiększają i "rozlewają").
Posypkę cukrową w małe serduszka możemy zastąpić maczkiem cukrowym lub inną drobną posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz